З метою забезпечення додаткових соціальних гарантій на період карантину для фізичних осіб-підприємців, які мають дітей,  Урядом прийнято постанову № 329 від 22.04.2020 року «Деякі питання соціальної підтримки сімей з дітьми».

Постановою запроваджено допомогу на дітей фізичним особам-підприємцям, які належать до першої та другої групи платників єдиного податку, і сплатили єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за усі місяці 2019 року або протягом усіх місяців 2019 року після державної реєстрації фізичної особи-підприємця. Така допомога надаватиметься на кожну дитину до досягнення нею 10- річного віку у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для дітей відповідних вікових груп (для дітей віком до 6-ти років – 1779 грн.;  для дітей віком від 6-ти до 10-ти років – 2218 грн.)

Призначення та виплата вищезазначеної допомоги проводитиметься з травня 2020 року під час дії карантину та на один місяць після дати його відміни. Допомогу на дітей фізичні особи-підприємці можуть оформити онлайн, заповнивши електронну форму на офіційному веб-сайті Міністерства соціальної політики в розділі "е-сервіси" або за спеціальним посиланням, а також скориставшись Єдиним порталом державних послуг "Дія".

Допомога надається за місцем реєстрації або фактичного проживання. 

Для призначення допомоги на дітей заявник подає/надсилає органу соціального захисту населення заяву за встановленою формою, які складається з персональних даних заявника,  даних про дітей у паперовій або електронній формі із зазначенням рахунка в установі банку та документи/відомості у паперовій або електронній формі.

У паперовій формі заявник подає такі документи:

  • копії свідоцтв про народження дітей до 10 років;
  • довідку з Пенсійного фонду України про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (індивідуальні відомості про застраховану особу за формою ОК-7);
  • копію документа, що підтверджує право на  постійне проживання в Україні (для іноземця та особи без громадянства);
  • копію рішення про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

В електронній формі заявник подає фотокопії усіх вищезазначених документів. На заяву та документи, що подаються в електронній формі, накладається кваліфікований електронний підпис заявника.  

Документи, необхідні для призначення допомоги на дітей, розглядаються органом соціального захисту населення протягом трьох робочих днів з дня отримання заяви з усіма необхідними документами.

Допомога на дітей не призначається на дітей, на яких виплачується компенсація послуги «муніципальна няня».

За отриманням консультації з питань оформлення допомоги можна звернутись за телефонами: 2-14-67; 2-13-48 .

Додати коментар


Захисний код
Оновити